fliffy di sini

By: miss fliffy angel

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 4-Jun-2008 15:51 Email | Share | | Bookmark
they are brother n sister :) celebrate june !!



Quote:
i just love these photos....
mmg mengasyikkan kalau duk tgk kartun
adam.....tiru adik
mia tuh nak tidur actually

hehe

enjoy !!


Quote:

HADAPI MASALAH DENGAN BIJAK!
Oleh: Haslinda Lukman

Setiap individu baik remaja, dewasa atau orang tua, sudah semestinya pernah menghadapi masalah dalam hidup. Kata orang hidup tanpa masalah bukan hidup namanya. Berlegar dari masalah yang paling besar hinggalah masalah yang paling kecil, semuanya tetap dinamakan masalah. Cuma masalah yang dihadapi oleh seseorang itu berbeza. Bagaimana cara untuk mengatasinya juga adalah juga satu masalah. Namun hakikatnya setiap masalah pasti ada jalan keluarnya. Biasanya sebelum masalah itu selesai kita akan berasa sangat tertekan, hampir putus asa kerana tidak tahan menghadapinya.

Antara masalah yang wujud di persekitaran kita ialah masalah kemiskinan, kehilangan orang tersayang, masalah cinta, pertengkaran dengan ibu bapa, corot dalam peperiksaan serta beribu-ribu masalah lagi. Masalah juga boleh menyumbang kepada masalah yang lain, contohnya masalah remaja yang tidak tahan dengan leteran ibubapanya boleh membawa remaja itu kepada masalah lepak, pergaulan bebas, dirogol, diculik dan juga mungkin dibunuh. Masalah yang kecil apabila tidak ditangani dengan baik boleh membawa kepada mudarat yang amat besar.

Setiap hari kita tidak akan terlepas dilanda dengan masalah, sekiranya bukan kita yang bermasalah, orang lain pula yang mendatangkan masalah. Oleh itu kita perlu bersedia menghadapi permasalahan tersebut dan cuba mencari kaedah untuk mengatasinya. Sempena kedatangan bulan Ramadhan dan Syawal yang mulia ini, mari kita renung sejenak apa sebenarnya maksud setiap masalah itu, kaedah untuk mengatasinya serta panduan menghadapi masalah dengan tenang.

UJIAN IMAN
Masalah sebenarnya adalah ujian Allah kepada kita untuk mengukur sejauh mana tahap keimanan dan ketakwaan kita terhadap-Nya. Sebab sebagai manusia kita sering terlupa serta lalai dengan tanggungjawab kita sebagai hamba Allah apabila hidup kita sentiasa dilimpahi kesenangan dan kemewahan. Lebih-lebih lagi ketika usia remaja, hidup penuh dengan keseronokan dan sentiasa ingin mencuba sesuatu yang baru walaupun perkara itu jelas haram di sisi agama dan menyalahi undang-undang dunia, contohnya mengambil dadah dan hanyut dengan maksiat, dengan adanya ujian seperti ini, ia akan kembali mengingati apakah hidup kita selama ini mengikuti peraturan atau landasan yang telah ditetapkan oleh Allah ataupun telah jauh menyimpang.

Setiap masalah, kesukaran, kesakitan dan apa jua yang menyeksa jiwa adalah merupakan ujian dari Allah untuk menguji sejauh mana iman kita. Iman perlu kepada ujian. Ini jelas sebagaimana maksud firman Allah :

"Adakah manusia itu menyangka bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta." ( al-Ankabut: 2 - 3)

DARJAT DI SISI ALLAH
Ujian atau dugaan yang datang adalah dari Allah, sama ada ujian itu sebagai ‘kifarah’ dosa yang telah kita lakukan atau untuk mengangkat darjat kita di sisi-Nya. Allah juga tidak menduga hamba-hamba-Nya tanpa mengambil kira kesanggupannya atau keupayaan mereka untuk menghadapinya, ujian dan dugaan yang diturunkan Allah kepada hambanya adalah seiring dengan keupayaan individu itu untuk menyelesaikan masalahnya. Ini bersesuaian dengan firman Allah dalam surah al-Baqarah:286 yang bermaksud“ Allah tidak membebankan seseorang melainkan dengan kesanggupannya”.

Oleh itu sekiranya kita berhadapan dengan masalah, cubalah bawa bertenang, bersabar dan setkan dalam minda bahawa kita sedang diuji oleh Allah, orang yang melepasi ujian itu adalah orang yang berjaya dan mendapat kedudukan yang mulia di sisi Allah.

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan Syurga untuk mereka." ( at-Taubah: 111)

CARA MENGATASI MASALAH

1.Sandarkan Harapan Pada Allah
Setiap ujian yang datang sebenarnya mempunyai banyak hikmah di sebaliknya. Yakinlah bahawa setiap kesusahan yang kita tempuhi pasti akan diganti dengan kesenangan. Ini bersesuaian dengan firman Allah dalam surah al-Nasyrah ayat 1hingga 8 yang antara lain maksudnya “ …Sesungguhnya selepas kesulitan itu pasti ada kemudahan….”

"Cukuplah Allah bagiku. Tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya
kepada-Nya aku bertawakal."( At-Taubah: 129)

2.Minta Pertolongan Dari Allah

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan yang sabar dan dengan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." ( al-Baqarah: 45)

3.Jangan Sedih dan Kecewa
"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman." ( al-Imran:139)

Yakinlah dengan janji Allah itu dan jangan cepat putus asa dengan masalah yang dihadapi sebaliknya tingkatkan usaha dan kuatkan semangat untuk mengatasinya, lihat maksud firman Allah di bawah:

“ ...dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir”( Yusuf : 12)

4.Luahkan masalah tersebut pada teman-teman yang dipercayai, walaupun dia mungkin tidak dapat membantu, tetapi sekurang-kurangnya ia dapat meringankan beban yang kamu tanggung.

5.Bandingkan masalah kita dengan masalah orang lain, mungkin masalah orang lebih besar dari masalah kita, perkara ini juga boleh membuatkan kita lebih tenang ketika menyelesaikan masalah.

Penutup
Ujian yang datang juga tandanya Allah sayangkan kita. Jadi ambillah masa untuk menilai diri dan meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah dalam apa jua yang kita lakukan. Lakukanlah untuk mencari redha Allah. Fikir dengan positif bahawa setiap dugaan datang dari Allah dan pasti ada hikmah yang tersendiri.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." – (al-Baqarah: 216)


Quote:
saya baca artikel ini di http://www.islam.gov.my/e-rujukan/lihat.php?jakim=2086
saya rasa ingin share dgn kawan2...
di zaman ini semua dah naik harga...semua mahal..kita pula sentiasa diduga...
sudah tiba masanya kita berfikir secara logik dan mula berjimat
percayalah setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya
ini semua dugaan dan ujian dari Nya yang masih sayangkan kita
setiap perkara itu datang ada sebab yang yang menyelesaikan adalah kita
kemudian serahlah diri dan berdoa...
sesungguhnya Allah itu maha Penyayang dan Maha Mengetahui
ya Allah...hanya padamu aku memohon dan minta petunjuk...





Saturday, 31-May-2008 03:02 Email | Share | | Bookmark
dialog untuk gambar ini ???

salam semua,

fliffy ade pertandingan ni !
reka dialog utk gambar adam dan damia ini
dialog y paling kreatif akan menang....
pemenangnya dpt dpr surprise treat !
dateline : 14.jun.2008

just post kat ruangan comments dan tinggalkan emel...
hehehe jarang dpt update...byk keje la...
see ya !!!

dialog adam .....

dialog damia .....


Quote:
penyertaan :

1. elly :
dialog adam: mmmm bestnye kentut...(nak amik feel sat)
dialog damia: mcm ku kenal bau nie...ni sure abg adam kentut tarak bunyi

2.ayong :
adam : wah..bahagianya..dapat kawin dgn puteri yang chantek jelita.... [sambil men'control' encem dia tu]
damia : ish..abang adam ni...tak abis2 berangan tau.... siap kontrol encem lak tu...

3. kak mis
Adam : (dlm hati) “ya ALLAH best nye..mcm dunia nie aku yg punye,nikmatnye..harap2 org bwh nie
rase ape yg aku tengah rase…feelnye….

Damia :oiiiiiii org atas best ape yg best sgt ko feel tue..apa kate klu ko share ngn aku..

Adam :aku tgh tahan BERAK!!!!..EHEHEHE

4. untie epit
adam:emmmm..best nyer kalo bleh tido.....
damia:hari siang lagilah abang Fri 6-Jun-2008 02:40

5.ibu nadia&arif
adam: kalau leh tkr jadi ultruman taro kan best!!!!xpun Doreamon!!!!tranfomers mesti lagi best!!!
damia: aikskk!!!!pekene ngan mama ni?tadi suruh duduk,now suruh bangun pulok!!!xsempat posing pun lagi....byk posing sumer xkene!!!!.tension lah mia gini....susu xdapat gak lagi!!!!

6. sis madiha
Adam: Bismillahirrahmanirrahimmm…. Dah pakai benda atas kepala ni… mintak-mintak bila Adam celik mata benda ni leh tukarkan Adam jadi PUTERA RAJA ker…. OTOMEN ker…. jangan jadi SI PARI-PARI sudah lahh.. itu pompuan jer leh jadi… !!!

Damia: Ehhh!! Apa benda yg terbang kat atas tuuuuu…. Comelnyaaa… Ehh mama… abang Adam dah jadi Pari-parilahh……..!!! mesti abang Adam dah silap jampi ni !!!!!!

(Abang Adam ada kat belakang Damia… hehehe… sebenarnya kat atas tu ada rama-rama terbang…. Damia ingatkan abang Adam dah jadi Pari-pari )

**psst!!!!:actually kene link for both script ke ???heheheh... [ tak link pon takpe la ,kak ida]


hehe,,hrp2 dpt dialog y funny2 jgn y tak appropiate dah.. kena tapis dulu...hehehe



Monday, 26-May-2008 15:51 Email | Share | | Bookmark
scrap challenge...

Quote:
salam semua,
how's life ?

ade perubahan lah nampaknya
birthday bash adam n damia akan ditunda
ke bulan y akan2 datang...
hehe..nantiler cerita kenapa...ye
tp x sabar tunggu jun...mmg indah betul saat melahirkan anak2 ni...
masih ingat lagi time mula2 tau preggie...
amazing....[congrats to inaa -mom to be- you go girl]

ari tu fliffy adele masuk challenge kat godigitalscrapbooking
haha dia ade round 1,2,3,4
tapi fliffy punye dpt masuk setakat round 2 sajer...
mmg amatur betul ler saya ni hehehehehe...
y best nye designer dia kasi the whole kit to scrap...
mmg best lah...tp file nak dload besoo gile...
saya y slow ni dua tiga kali download...baru dpt...
kat umah pakai line digi utk internet..
so slalu lepas jam 12 mlm baru ler laju skit....
tp happy lah sbb dpt share hasil LO di sana
org puteh tu suka komen2 y membina.....
so inilah nak share dgn kawan2 fotopages saya....


round 1

Quote:
antara y dikomen :
-Cute layout, good luck.
-great extraction....he is a cutie
-I love the faded background colors . . . it looks great!
-luv the title and the wings you added to the little guy!!
-Very cute layout..good luck.
-Cute page! Nice extraction!
-I like how you blended the three photos together! Great way to use the dragonfly wings.
-Cute with the wings added to the extracted photo, GL
-I love how you have the wings behind the handsome boy! Great angle shots of the pictures! Good luck!
-wonderful extraction - great page and fantastic use of the dragonfly wings
-Very cute. Good extraction. Love the wings on him.
-Great Lo. Love the pictures
-Really great LO! Love the wings behind him - great extraction
-I love the way you've changed the background papers, nice work:)
-Fun pictures--I like how you framed them! Great extraction and fun idea of using the dragonfly wings on him! Great job and good luck!!
-Great layout. Love how the cutout makes him jump off the page and how he's got wings! Good luck!
-how cute is this - love the use of wings with the boy - and the photos and their placement at the top - really draws your attention to the larger photo at the bottom. excellent page - love it! good luck!
-Great page - love the wings!
-Great layout. Good Luck!


round 2

Quote:
antara y dikomen :
-adorable photos, like the way you layered the star glitter and doodles with the bottom photo - Good Luck!
-What a cutie! I love the pictures! Love the layout! Good luck on Round 2!
-Very cute Rock Star in the making. Good luck in the round.
-I love your choice of font. I love pictures of babies pointing at the camera. I have some of my son doing that too and they are my favorites!
-Very nice pictures..good luck.
-Awesome photos and page!
-What a cutie! I love the pictures that you picked to scrap. They are definitely eye catching. Good luck!!
-Very nice layout. Such cute photos. Good luck.
-He's adorable. Could well be a rock star in making. Great LO.
-Too cute!! Love your layout!!!
-What fun, bright pictures to offset the lighter colors you chose for the background! Way cute LO! Great job and good luck!!
-A cutie! I like the layers across the middle of your page.
-Very nice
-Great LO love the stars and the swirls
great layout. Love the pictures.
-Haha! I see wha tyou mean by being inspired by David Cook! The photos are awesome!
-He definitely has the poses down! Well done!
-I love the simplicity of this layout! It looks great and the photos really pop out at you!


Quote:
LO kedua tuh mmg inspired by david cook ... hehehe tapi taknakler adam jadik
penyanyi....





Thursday, 22-May-2008 05:48 Email | Share | | Bookmark
journey of love...


Quote:
untuk menjawab TAG dr inaa (thanks dear)
inilah cerita itu...


Quote:
rules:
Topic given
Write a post regarding the topic or anything related to the topic.
Done?.. list out five names to be TAGGED. So these five people must write a post regarding the topic.
So the five people, been tagged, must start their post writing “I’ve been TAGGED!!”. (Note that the topic of the post depends on you) and in the end list out five names to be TAGGED. and i am not tagging anyone today...



Quote:
fliffy penah post LO ni..hehehe i just cant wait for another birthdays..
selamat hari lahir kepada semua yang lahir dalam bulan Mei !!


Tuesday, 20-May-2008 11:11 Email | Share | | Bookmark
adam..abg y baik..

Quote:
salam n thanks for looking
nanti fliffy akan membalas kunjungan kawan2


Quote:
http://lovescrap.8.forumer.com/viewtopic.php?t=537
BULAN JUN NANTI ADALAH BULAN BIRTHDAY !
ADAM N MIA BIRTHDAY MONTH
SO FLIFFY NAK KASI TAU NI
KAMI DI LOVESCRAP AKAN BUAT PROGRAM
'SCRAP FOR FRIENDS'
ANDA SEMUA Y TAK TAU NAK BUAT LO MCM2 NI
BLEH submit 3 KEPING FOTO DI SANA
KAMI AKAN SCRAP UNTUK ANDA !!!!
FOR FREE N FOR FRIENDSHIP
opps kenalah jadik ahli dulu ye...
http://lovescrap.8.forumer.com/index.php
SO SEE U there OK OK

**1st come 1 serve !! 20 yang terawal akan terpilih
fliffy n frens akan cuba siapkan dalam bulan jun !!


Quote:
have to answer so that others will know :

strozze : pakai ps2 dgn freebies digital scrap
utk tutorial plz go to my blog...add ade di tepi..sana ade tutorial...
hope it will help....

nhalilah : background tu mmg design mcm tuh..fliffy just crop gambo adam je...

ed : thanks buddy

wanzee : yup...wanzee kan dah ahli lovescrap...sure can....klik je link kat atas tuh

aimi : thanks dear..add blog ade kat tepi ler sayang

zira,syera,anna : plz join us there...jadik ahli lovescrap..kami forum biasa je...ramai kat
sana n boleh blajo buat scrap...LO tu layout...y mcm fliffy dah buat2 ni...hekhek

dod, jeff : thanks dear...bz2 tu tak ler..tak sempat....jgnler merajuk dod...ni hobi so y dah dpt lo2 tu enjoy !!! ada masa bleh wat lagi....dod tak bleh buatkan utk dia...sbb dod lagi terer....kekekeke...

mummy 3h : wah ade birthday jugak ke...mummy masuk lovescrap nanti fliffy crite kat sana ye....ramai y tlg jelaskan nanti...





tahun 2008


tahun 2007


kasih sepanjang tahun...



[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net